Κινδυνεύει το δάσος του Σέιχ Σου από τις κάμπιες και την Κυβερνητική αδιαφορία

Κινδυνεύει το δάσος του Σέιχ Σου από τις κάμπιες και την Κυβερνητική αδιαφορία

Αρ. Πρωτ.7376/11.3.2010

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Η αναλγησία και η αδιαφορία της Κυβέρνησης απειλούν το δάσος του Σέιχ Σου με οικολογική καταστροφή. Συγκεκριμένα το δάσος κινδυνεύει να  μετατραπεί σε κρανίου τόπο, καθώς τα πεύκα εντός αυτού, έχουν προσβληθεί από κάμπιες με αποτέλεσμα να έχει ξεραθεί και να έχει απογυμνωθεί όλη η νότια πλευρά του δάσους. Αιτία της εξάπλωσης της κάμπιας ήταν το γεγονός, ότι φέτος δεν έγιναν οι προγραμματισμένοι ψεκασμοί, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο δεν χορήγησε τις ανάλογες πιστώσεις. Η «πράσινη ανάπτυξη», μάλλον δεν  ισχύει για το δάσος του Σέιχ Σου, καθώς το πράσινο είναι χρώμα προς εξαφάνιση στο περιαστικό δάσος. Ο ψεκασμός για την καταπολέμηση της πυτιοκάμπης  γίνεται τον Οκτώβριο, αλλά φέτος ο καθιερωμένος ψεκασμός δεν έγινε, λόγω... έλλειψης κονδυλίων.

Η υλοποίηση του παραπάνω έργου επίκειται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο φέτος αρνήθηκε να δώσει χρηματοδοτήσεις, μεταφέροντας το ζήτημα στις Περιφέρειες. Το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, αλλά οι Περιφέρειες αδυνατούν να επωμιστούν το βάρος αυτό. Με αυτό τον τρόπο δυσχεραίνεται η υλοποίηση των έργων προστασίας των δασών και η οικολογική καταστροφή είναι πλέον ορατή.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο έστω και καθυστερημένα, έτσι ώστε να προφυλαχθεί το δάσος του Σέιχ Σου, που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για την Θεσσαλονίκη, από την εξάπλωση της κάμπιας και την ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή;

Απάντηση Υπουργείου